Lees meer over
Houtkachels
 

Renovatie van uw stookplaats

Onderhoud/keuring van uw installatie

Depannage van uw installatie

 

Aardgas en stookolie

          

Aardgas en  stookolie zullen ook in de toekomst nog de verwarmingsmarkt domineren.  De energiebesparende werking van de modernste verbrandingstechnieken zorgt voor een flinke verlaging van schadelijke rookgasemmissies, én voor een duidelijke vermindering van de noodzakelijke hoevelheid energie.

De klassieke verwarmingssystemen op stookolie en aardgas kunnen perfect gecombineerd worden met zonnesystemen of warmtepompen.  Zonne-energie en/of aardwarmte kunnen een belangrijke bijdrage leveren in ons toekomstig energieverbruik.  De juiste keuze maken voor de juiste toepassing, bepaalt het rendement van uw investering!

 

 

Uw keuze : aardgas of  stookolie?

Al jaren proberen de aardgas- en de stookoliesector elkaar "de duvel" aan te doen, in hun concurrentiestrijd om het grootste deel van de taart binnen te halen.

De keuze voor gas- of stookolieketels, was in het verleden erg afhankelijk van de regionale ontwikkeling van het gasdistributienetwerk.  Nu meer en meer landelijke gebieden via nieuwe aardgasleidingen "ontsloten" worden, komen de stookolie-installaties stilaan in de verdrukking.  We stellen ook vast dat meer installateurs het zich eerder gemakkelijk maken en uitsluitend met aardgastoestellen  willen werken.

In onze streken haalt aardgas op dit moment hogere verkoopcijfers : deels door "het gemak" dat de bouwheren toeschrijven aan datzelfde aardgas ("want dat komt alle dagen gewoon uit de muur"), deels door de dikwijls onjuiste veronderstelling dat aardgas goedkoper is dan stookolie.

Laat ons - om het kort te houden - stellen dat er op tijd en stond prijsvoordeel voor aardgas wordt opgetekend, en dat er op andere momenten dan weer kan worden vastgesteld dat - voor éénzelfde hoeveelheid nuttige energie - stookolie goedkoper zal zijn.  Een lange-termijnvergelijking levert meestal "amper" verschillen op.  En aangezien u - om uw woning warm te krijgen - toch altijd dezelfde hoeveelheid energie nodig heeft, is uw lange-termijn-brandstofkost voor zowel stookolie als aardgas quasi gelijk.

De prijsbepaling van stookolie gebeurt op de "vrije markt" en wordt door de overheid geplafonneerd met een maximale verkoopprijs.  De aardgasprijs wordt op de internationale stookolieprijzen gebaseerd, maar volgt eerder de "algemene tendens" , dan  de dagelijks varierende koersschommelingen.

Welke andere argumenten kunnen dan doorslaggevend zijn?

  • opslagmogelijkheden van stookolie (heeft u ruimte / mogelijkheden om stookolie in te slaan)
  • onafhankelijkheid van de stookolieaankoop (bij wie - aan welke prijs - en wanneer ... )
  • een gevulde tank levert u vele maanden verwarmingscomfort, zonder prijsfluctuaties
  • stookolie heeft hogere onderhoudsfrequenties t.o.v. aardgas
  • Eén van de meest gewaardeerde voordelen van mazout is dat dit product niet ontvlambaar is bij kamertemperatuur.

Sommige mensen kiezen voor het éne - anderen dan weer voor nét het omgekeerde...

1 GOEDE RAAD : ga te rade bij een verwarmingsinstallateur die zowel stookolie- als aardgasinstallaties plaatst. Hij zal immers weinig belang hebben bij één van beide keuzes en  u van objectieve informatie voorzien. Iemand die enkel aardgasketels plaatst, zal nooit de voordelen van stookolie opsommen !

FORCEVILLE nv maakt voor u gedetailleerd vergelijk mogelijk!!

Op www.energiesparen.be kan u terecht om uit te zoeken welke subsidies er voor uw gemeente van toepassing zijn.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een prijsofferte. Contacteer ons!